Nagietek to roślina o pomarańczowo-żółtej barwie występująca na naszych rodzimych łąkach czy ogrodach. Oprócz walorów estetycznych, kwiaty te zawierają wiele doskonałych właściwości, zarówno leczniczych jak i kosmetycznych. Od wielu wieków stosowana jest w ziołolecznictwie na różnego rodzaju schorzenia.

Nagietek znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antybakteryjnych czy przeciwgrzybiczych. Dzięki temu występuje w wielu kosmetykach przeciwzapalnych, łagodzących podrażnienia skóry, wspomagających gojenie się ran. Znalazł zastosowanie w przypadku występowania odleżyn, odmrożeń czy żylaków. Nagietek działa regenerująco, nawilżająco oraz kojąco. Likwidując wszelkie podrażnienia skóry czy przesuszenia skóry.

  • Nagietek w kosmetyce:

Nagietek w przemyśle kosmetycznych znalazł zastosowanie głownie w przypadku cery dojrzałej, wrażliwej oraz suchej. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, wspomaga ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki czemu utrzymuje skórę w lepszej kondycji. Dodatkowo nagietek wykazuje działanie seboregulującej przez co znalazł zastosowanie w przypadku cer trądzikowych i problematycznych.

  • Zastosowanie:

Nagietek występuje głownie w preparatach na blizny i rozstępy, jest dodawany do produktów pielęgnacyjnych dla dzieci i niemowląt. Znalazł zastosowanie w kremach, balsamach, maseczkach, produktach do higieny intymnej, w maściach na siniaki i skaleczenia czy produktach do włosów zarówno przeciwłupieżowych jak i ze skłonnością do nadmiernego przetłuszczania się.

o Autorze:

mgr Marta Wilkowska

kosmetolog

Ukończyła Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie na kierunku kosmetologia, specjalizacja kosmetologia bioestetyczna. Posiada doświadczenie zdobyte w salonach i klinikach kosmetologicznych na terenie Warszawy. Specjalizuje się głownie w zabiegach pięlęgnacyjnych i aparaturowych w obrębie twarzy i ciała. Stale pogłębia swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w licznych szkoleniach.

Podobne posty