RosaMed Clinic

Kwas salicylowy – działanie na skórę

Kwasy dzięki swoim szerokim właściwościom znalazły zastosowanie w kosmetyce. Jak działa i jakie są właściwości kwasu salicylowego? Czy każdy może go stosować?

Co to jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy należy do BHA a więc beta-hydroksykwasów naturalnie występuję w korze wierzby skąd jest pozyskiwany. Jego główne właściwości to działanie antybakteryjne, antygrzybiczne oraz przeciwzapalne.

Jest to kwas dobrze rozpuszczający się w tłuszczach dzięki czemu warstwa sebum nie stanowi bariery przed jego wnikaniem i pozwala na usuwaniu nadmiaru łoju oraz działanie antybakteryjne.

Zastosowanie:

Kwas salicylowy znalazł głównie zastosowanie w przypadku cer trądzikowych, tłustych i zanieczyszczonych. Dzięki swoim właściwością przeciwbakteryjnym doskonale wspomaga leczenie zmian trądzikowych. Dodatkowo doskonale usuwa zaskórniki, oczyszcza skórę oraz zwęża ujścia gruczołów łojowych.

W wyższych stężeniach wykazuję działanie keratolityczne – złuszczające – dzięki czemu doskonale złuszcza i oczyszcza skórę z warstwy rogowej naskórka.

Stężenie kwasu a działanie:

W stężeniu 1-2% wykazuje działanie antyseptyczne, występuje w kosmetykach do pielęgnacji domowej o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnych czy zapobiegającym tworzenia się zaskórników.

W stężeniu 10-20% wykazuje działanie keratolityczne, złuszczające, wnika przez warstwę łojową, oczyszcza pory skórne, odblokowuje, zapobiega powstawaniu nowych wyprysków.

Efekty po regularnym stosowaniu kwasu salicylowego:

- złuszczenie warstwy rogowej naskórka, oczyszczenie i odblokowanie porów skórnych

- działanie antybakteryjne, zapobieganie tworzenia się nowym zmianom trądzikowym

- wygładzenie skóry, blizn

- regeneracja naskórka