RosaMed Clinic

Kwas mlekowy – działanie na skórę

Kwas mlekowy dzięki swoim właściwościom znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce zarówno w profesjonalnych kosmetykach wykorzystywanych w gabinetach kosmetologicznych jak również w kosmetykach do pielęgnacji domowej.

Co to jest kwas mlekowy?

Kwas mlekowy należy do alfahydroksykwasów (AHA) naturalnie jest obecny w produktach spożywczych i powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. W kosmetyce wykorzystuje się go głównie ze względu na działanie przeciwbakteryjne, nawilżające, przeciwstarzeniowe czy złuszczające.

Stężenia kwasu mlekowego a właściwości:

Kwas mlekowy w stężeniu do 10% posiada działanie nawilżające. Kwas mlekowy wchodzi w skład Naturalnego Czynnika Nawilżającego NMF, dzięki czemu doskonale nawilża i zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia naskórka

Kwas mlekowy w stężeniu 30-50% podsiada działanie złuszczające. Doskonale złuszcza warstwę rogową naskórka powodując oczyszczenie, wygładzenie i koloryt skóry.

Właściwości kwasu mlekowego:

- utrzymuje prawidłowe nawilżenie skóry

- stymuluje wytwarzanie się kolagenu dzięki czemu zapewnia jędrność i elastyczność

- reguluje pH

- zapewnia ochronę skóry przed czynnikami zewnętrznymi

-wykazuje działanie antybakteryjne

Zastosowanie

Dzięki właściwościom antybakteryjnym doskonale sprawdza się przy cerze trądzikowej, zanieczyszczonej i skłonnej do powstawania zmian trądzikowych. Dodatkowo dzięki właściwościom złuszczającym doskonale radzi sobie z przebarwieniami oraz bliznami potrądzikowymi – rozjaśniając je i wygładzając strukturę skóry

Kwas mlekowy często jest stosowany do preparatów przeciwzmarszczkowych, działa wygładzająco, spłyca zmarszczki i pobudza produkcję kolagenu

Jako preparat złuszczający – usuwa martwy naskórek, wygładza, poprawia koloryt skóry, dodaje blasku.

Znalazł również zastosowanie dla osób  z cera wrażliwą i wysuszona gdyż doskonale odbudowuje NMF i zapobiega nadmiernej utracie wody.