RosaMed Clinic

Kwas cytrynowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwasek cytrynowy to niezwykle popularna substancja w przemyśle spożywczym natomiast znalazł on również zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie. Czy wiecie jakie ma właściwości wpływające na kondycję skóry?

Co to jest?

Kwas cytrynowy należy do alfa-hydroksykwasów . Występuje naturalnie w cytrusach ale równe można go znaleźć w kiwi, truskawkach czy czarnych porzeczkach.

Właściwości kwasu  cytrynowego:

  • Zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • Opóźnia proces starzenia się skóry
  • Zabezpiecza przed promieniowaniem UV
  • Chroni przed zanieczyszczeniami powietrza
  • Wykazuje działanie antybakteryjne
  • Złuszczające, wygładzające skórę
  • Redukuje zmiany trądzikowe i zaskórniki
  • Wyrównuje koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia
  • Wzmacnia naczynia krwionośne
  • Przywraca prawidłowe pH

Zastosowanie kwasu cytrynowego w kosmetykach:

  • Wykorzystywany jako przeciwutleniacz – wydłuża trwałości kosmetyków, wykazuje działanie blokujące dla promieniowania UV i zanieczyszczeń
  • Stosowany w peelingach – powoduje złuszczenie martwego naskórka, wygładzenie , oczyszczenie skóry, wyrównuje koloryt, rozjaśnia przebarwienia
  • Wykorzystywana w kosmetykach przeciwstarzeniowych – wygładzają zmarszczki, rozjaśniają, wyrównują koloryt, zmniejszają szorstkość skóry
  • W kosmetykach do cery trądzikowej i problematycznej, zanieczyszczonej – wykazuje działanie antybakteryjne
  • Wykorzystywana w kosmetykach do cery przebarwionej – wykazuje działanie rozjaśniające, wyrównuje koloryt