RosaMed Clinic

Kwas azelainowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwas azelainowy to jeden z popularniejszych kwasów stosowanych nie tylko w gabinetach kosmetologicznych ale również w kosmetykach do codziennej pielęgnacji dostępnych w drogeriach.

Dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w pielęgnacji cery problematycznej, z licznymi przebarwieniami, ze skłonnością do rumienia czy wrażliwą.

Co to jest kwas azelainowy?

To kwas należący do związków dikarboksylowych. Naturalnie występuje w ziarnach zbóż. Jest wytwarzany przez drożdżaki bytujące na skórze i włosach oraz powstaje w procesie utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najczęściej w kosmetykach występuję w stężeniu 15-20%.

Właściwości kwasu azelainowego

  • Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne – hamuje namnażanie się bakterii tlenowych i beztlenowych. Dzięki temu znalazł zastosowanie w przypadku cer trądzikowych oraz ze skłonnością do powstawania wyprysków
  • Wykazuje działanie hamujące przeciwko powstawaniu zaskórników
  • Zapobiega tworzeniu się przebarwień oraz rozjaśnia już istniejące
  • Działa złuszczająco na naskórek – wygładzając i oczyszczając skórę
  • Działa przeciwzapalnie – hamuje powstawania zmian zapalnych

Jedyne skutki uboczne przy stosowaniu kwasu azelainowego, które zazwyczaj w szybkim czasie ustępują to:

  • Rumień
  • Pieczenie
  • Świąd

Jest to jeden z nielicznych kwasów, które można stosować cały rok gdyż ma łagodne działanie.