RosaMed Clinic

Kwas ferulowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwas ferulowy, dzięki swoim właściwościom odmładzającym i rozjaśniającym znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii. Jest coraz częściej stosowany w kosmetykach do pielęgnacji oraz w profesjonalnych zabiegach kosmetologicznych.

Co to jest?

Kwas ferulowy to pochodna kwasy cynamonowego. Naturalnie jest wyodrębniany z owsa, pszenicy, żyta i kukurydzy.

Właściwości kwasu ferulowego:

  • Posiada właściwości przeciwutleniające a więc zapobiega złemu wpływowi wolnych rodników – dzięki temu zapobiega starzeniu się skóry
  • Posiada umiejętność absorbowania promieniowania UV – wykazuje działanie fotoprotekcyjne
  • Zapobiega tworzeniu się przebarwień posłonecznych oraz ma zdolność do rozjaśniania już powstałych
  • Stabilizuje witaminy C i E
  • Zwiększa syntezę elastyny i kolagenu
  • Działa przeciwzapalnie – redukuje zaczerwienienie

Zastosowanie kwasu ferulowego:

Kwas ferulowego dzięki swoim właściwościom coraz częściej jest stosowany w kosmetykach pielęgnacyjnych do cery dojrzałej i przebarwionej w stężeniu od 0.5 - 1%

W gabinetach kosmetycznych stosowany jest najczęściej w stężeniu do 12% oraz w połączeniu z witaminami C i E – w produktach o działaniu silnie antyoksydacyjnym.

Najbardziej popularne jednak są zabiegi złuszczające z wykorzystaniem kwasu ferulowego, dzięki którym skóra odzyskuje blask, wyrównany zostaje koloryt, usunięte przebarwienia, skóra jest jędrna i sprężysta.

Dodatkowo kwas ferulowy często wykorzystywany jest w koktajlach do mezoterapii igłowej, mikroigłowej i bezigłowej. Takie zabiegi pozwalają na przywrócenie odpowiedniego nawilżenia, stymulują syntezę kolagenu i elastyny oraz odżywiają skórę.