RosaMed Clinic

Domowe maseczki do cery wrażliwej

Cera wrażliwa charakteryzuje się przede wszystkim nadwrażliwością, skłonnością do podrażnień, pieczeniem, szczypaniem, swędzeniem, uczuciem ściągnięcia i rumieniem. Dzieje się tak głownie pod wpływem działania czynników atmosferycznych, zmiany temperatur, stresu, jedzenia zbyt gorących czy ostrych potrwa, picia gorących napojów czy alkoholu.

Maseczki do cery wrażliwej powinny się charakteryzować występowaniem składników niealergizujących, o działaniu nawilżającym, łagodzącym podrażnienia, regenerującym.

Maseczki do cery wrażliwej:

  • Z siemienia lnianego – maska o działaniu nawilżającym, łagodzącym oraz kojącym. Do jej przygotowania potrzebne będą: 2 łyżki siemienia zalać wodą i ugotowane. Papkę nakładamy na skórę po wystygnięciu na 20 min.
  • Z fasoli – o działaniu odżywczym oraz wygładzającym. Do przygotowania potrzebne będą: wcześniej namoczona i ugotowana fasola biała, przetarta na papkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Maseczkę pozostawiamy na skórze na 20 min
  • Z płatków owsianych o działaniu łagodzącym. Do przygotowania potrzebne będą. Zmielone płatki owsiane połączone z śmietaną kremówką. Maskę pozostawiamy na 20 min.
  • Z dyni – maska o działaniu łagodzącym, kojącym. Do jej przygotowania potrzebna jest dynia utarta na tarce. Maseczkę pozostawiamy na 20 min.
  • Nagietkowa – o działaniu odmładzającym. Do przygotowania potrzebne będą : suszone i ugotowane kwiaty nagietka. Wywar powstały z gotowania zanurzamy w gazie i nakładamy na skórę na 10 min
  • Marchewkowa o działaniu wygładzającym i odżywczym. Do przygotowania maski potrzebne są sok marchewkowy połączony z otrębami pszennymi. Papkę zostawiamy na skórze na ok. 15 min.

 

 

 

Fot.: https://cdn.doz.pl/image/article/181069/scalecrop/840x350