Co należy jeść aby włosy nie wypadały?

  • Brokuły, dynia, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pomarańcze, pomidory, bataty, seler, szpinak, wątróbka, produkty mleczne, masło, oleje z ryb – to produkty bogate w witaminę A. Jej niedobór powoduje, że włosy stają się suche, łamliwe i wypadają, dodatkowo doprowadza do nadmiernego zrogowacenia skóry głowy. Witamina A pobudza wzrost mieszków włosowych, poprawia skład lipidów w gruczołach łojowych, które zapewniają odpowiednie nawilżenie i ochronę przed czynnikami atmosferycznymi.
  • Czarna porzeczka, jagody, maliny, papryka, jarmuż, szpinak, cytrusy, kapusta kiszona to produkty bogate w witaminę C. Niedobór witaminy C powoduje zmiany w funkcjonowaniu cebulek włosa, zaburza produkcję białek keratynowych czego skutkiem jest tworzenie się wadliwej konstrukcji włosa a to przyczynia się do ich łamliwości i rozdwajania się. Prawidłowa zawartość witaminy C poprawia krążenie w skórze głowy, jest przeciwutleniaczem chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Jajka, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, zielone warzywa, masło, nasiona roślin oleistych. Niedobór witaminy E – powoduje, że włosy matowieją oraz osłabiają się. Prawidłowy poziom witaminy E stymulują podziały komórkowe macierzy włosa oraz zabezpieczają wydzielinę gruczołów łojowych dzięki czemu poprawia się jakość nawilżania włosów.
  • Buraki, botwinka, grejpfrut, szpinak, marchew, cytryna, ziemniaki, seler, jarmuż, pietruszka. Niedobór witamin B1, B2 czy B6 powodują osłabienie, matowienie i przetłuszczanie się włosów. Witaminy z gr. B biorą udział w procesach metabolicznych, odgrywają role w produkcji składników budujących włos. Biorą udział w procesie wytwarzania energii dzięki czemu inicjują przyrost nowych włosów.
  • Kapusta, fasola, grejpfrut, pomarańcze, zielone warzywa, ryby morskie to źródło witaminy B5 – kwasu pantotenowego. Witamina B5 pobudza keratynocyty – komórki budujące łodygę włosa, umożliwia wzrost włosów, zwiększa ich zdolność do absorbcji wody i utrzymanie odpowiedniej wilgotności.
  • Drożdże, grejpfruty, ryż brązowy, szpinak, owoce morza, żółtka jajka, drób to źródło witaminy B7 – biotyny. Niedobór powoduje nadmierne wypadanie włosów. Biotyna powoduje kumulowanie siarki do macierzy włosa dzięki czemu tworzą się silne i elastyczne wiązania spajające łodygę włosa.
  • Kakao, czekolada, orzechy laskowe, mak, kasza jaglana, zielone warzywa, chleb żytni, fasola, arbuz, wątróbka, nasiona dyni, sezamu, wołowina to źródła mikroelementów cynku, miedzi i żelaza. Ich niedobory powodują zwiększone wypadanie włosów. Powodowane są zmiany w strukturze włosa i odbarwienie włosów.

o Autorze:

mgr Marta Wilkowska

kosmetolog

Ukończyła Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie na kierunku kosmetologia, specjalizacja kosmetologia bioestetyczna. Posiada doświadczenie zdobyte w salonach i klinikach kosmetologicznych na terenie Warszawy. Specjalizuje się głownie w zabiegach pięlęgnacyjnych i aparaturowych w obrębie twarzy i ciała. Stale pogłębia swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w licznych szkoleniach.

Podobne posty