RosaMed Clinic

Zastosowanie rumianku w kosmetyce

Rumianek to jedna z najpopularniejszych roślin, występująca właściwie na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom jest chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Wyciąg z rumianku posiada wiele drogocennych właściwości. W głównej mierze są one obecne w olejku eterycznym. Zawierają miedzy innymi flawonoidy, kumaryny, kwasy fenolowe, witaminę C, cholinę czy karotenoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Właściwości rumianku

Dzięki zawartości alfabisabolu oraz chamaluzenu – rumianek wykazuje działanie łagodzące, kojące, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Związki te powodują hamowanie rozwoju drobnoustrojów powodujących zakażenia jamy ustnej.

Dodatkowo wyciąg z rumianku wykazuje działanie przeciwobrzękowe, antyalergiczne, przeciwświądowe, przyspiesza gojenie się ran oraz powoduje pobudzenie procesów regeneracyjnych skóry i rozjaśnia przebarwienia.

Dzięki zawartości antyoksydantów wyciąg z rumianku powoduje hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników, które powodują przyspieszenie procesu starzenia się skóry.

Zastosowanie rumianku w przemyśle kosmetycznym

Kosmetyki z dodatkiem rumianku są przede wszystkim przeznaczone dla osób ze skórą wrażliwą i skłonną do podrażnień. Dodatkowo kosmetyki z rumiankiem są również dedykowane osobą które posiadają cerę trądzikową i łojotokową. Rumianek wykazuje działanie oczyszczające, przeciwbakteryjne oraz łagodzące stany zapalne.  Dodatkowo dzięki zawartości witaminy C kosmetyki te działają rozjaśniająco na przebarwienia.

Dodatkowo rumianek jest dodawany do kosmetyków do skóry głowy, gdyż dzięki właściwościom seboregulującym zmniejsza przetłuszczanie się skóry, łagodzi uczucie swędzenia oraz doskonale oczyszcza skórę głowy z łupieżu.

 

 

 

Fot. https://files.drmax.pl/wysiwyg/Uroda/kosmetyki_z_rumiankiem_do_skory_tradzikowej_i_wrazliwej.jpg