RosaMed Clinic

Smocza krew w kosmetyce

Co to jest smocza krew?

Smocza krew to żywica z drzewa Croton lechri – występującego w Ameryce Południowej głównie w Peru, Brazylii czy Ekwadorze.

Charakterystyczną cechą drzewa jest szara kora, z której po nacięciu wycieka gęsta czerwona zabarwiona ciecz. W związku z tą cechą zyskał miało Smoczej krwi – niezwykle cenny składnikiem o szerokiej gamie właściwości wpływających na kondycję skóry.

Pierwotnie sok z drzewa Croton lechri był stosowany do leczenia ran, tamowania krwawienia i jako substancja przyspieszająca gojenie się ran. Dodatkowo stosowano go w zapaleniu dziąseł, wrzodach czy gorączce.

W kosmetyce zaczął być stosowany głownie ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne i regeneracyjne.

Skład smoczej krwi:

  • Polifenole i diperteny – działanie antybakteryjne
  • Alkaloidy – pobudzanie syntezy kolagenu, działanie anti-aging
  • Protoantocyjanicy – działanie przeciwutleniające
  • Dimetylocedruzyna – działanie regeneracyjne

Właściwości smoczej krwi :

  • Regeneruje naskórek
  • Powoduje pobudzanie syntezy kolegenu i elastyny
  • Działa przeciwzmarszczkowo
  • Działa antyoksydacyjnie
  • Działa przeciwzapalnie
  • Działa antybakteryjne

Zastosowanie w kosmetyce:

Najczęściej preparaty ze smoczą krwią stosowane są w przypadku cer dojrzałych, zniszczonych, potrzebujących regeneracji, poszarzałej, zmęczonej, z utratą jędrności, licznymi przebarwieniami czy odwodnioną

W wyniku stosowania regularnego kosmetyków z tym drogocennym składnikiem można uzyskać efekt rozświetlenia, poprawy elastyczności skóry, rozjaśnienia przebarwień, wygładzenia skóry, rozjaśnienia rozstępów, odżywienia czy nawodnienia oraz wspomaga leczenie trądziku.

Fot: https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon%27s_blood#/media/File:Dragon's_blood_(Daemomorops_draco).jpg