RosaMed Clinic

Kawior w kosmetyce

Kawior to rybia ikra, jeden z produktów spożywczych zaliczanych do towarów luksusowych. Dzięki jego niezwykle bogatej liczbie składników odżywczych znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jest częstym składnikiem kosmetyków do cery dojrzałej, suchej czy zniszczonej. W kosmetyce najczęściej stosowany jest kawior czarny, gdyż jego składniki są dobrze przyswajalne dla skóry.

Składniki aktywne znajdujące się w kawiorze:

  • Białka – odpowiadają za przyspieszenie procesów regeneracji, poprawę jędrności skóry
  • Witamina A – należy do antyoksydantów, zwiększa elastyczność skóry
  • Witamina E – antyoksydant, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zabezpiecza przed szkodliwym działaniu promieniowania UV, witamina młodości
  • NNKT – zapewniają odpowiednie nawilżenie skórze, działają łagodząco na podrażnienia skóry, regenerują
  • Fosfolipidy – wykazują działanie nawilżające i uelastyczniające skórę
  • Jod działa odkażająco, chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
  • Miedź działa regenerująco, seboregulujaco i odżywczo
  • Cynk – antyoksydant, wzmacnia włókna kolagenowe, łagodzi stany zapalne

Zastosowanie kawioru w kosmetyce:

Kawior to składnik kosmetyków o działaniu odmładzającym, ujędrniającym oraz przeciwzmarszczkowym. Jego skład jest bogaty w antyoksydanty, składniki działające antystarzeniowo, które wykazują działanie wygładzające i uelastyczniające skórę. Kawior wspomaga odnowę komórkową, zapobiega utracie wody ze skóry, przyspiesza gojenie się ran i podrażnień skóry. Wykazuje działanie pobudzające w stosunku do kolagenu dzięki czemu skóra zachowuje młodzieńczy wygląd.

 

Fot. https://bi.im-g.pl/im/90/a2/17/z24780944Q,kawior.jpg