RosaMed Clinic

Kakao w kosmetyce

Kakao to drobno sproszkowane owoce kakaowca stosowanych do produkcji czekolady czy słodkich napojów. Jednak ten produkt pozyskiwany z kory kakaowca wykazuje wiele właściwości dobroczynnych dla skóry.

W nasionach kakaowca znajduje się wiele cennych składników takich jak flawonoidy, wapń, żelazo, fosfor, witaminy A, E i z grupy B, kofeinę oraz 2 najważniejsze składniki jakimi są : tryptofan powodujący szczęście i wyciszający oraz fenyloetyloamina powodująca podekscytowanie.

Właściwości:

Kakao posiada właściwości tonizujące, przeciwutleniające oraz kojące co wiąże się z pobudzaniem metabolizmu komórkowego i regeneracji komórek. Zawarty w kakao tryptofan działa na skórę nawilżająco i dodaje blasku odwodnionej skórze. Kofeina zawarta w kakao działa antyoksydacyjnie a więc unieszkodliwia zły wpływ wolnych rodników co również powoduje spowolnienie procesów starzenia się skóry. Związki mineralne zawarte w kakao wykazują działanie odprężające. Dzięki temu znalazł zastosowanie w pielęgnacji zmęczonej, pozbawionej blasku skóry.

Działanie kakao na skórę:

  • Natłuszcza, nawilża, chroni
  • Wykazuje działanie antyalergiczne
  • Wspomaga redukcję rozstępów
  • Neutralizuje działanie wolnych rodników
  • Wygładza
  • Odżywia skórę
  • Zmiękcza i uelastycznia
  • Zapobiega utracie wody z organizmu
  • Koi i rozjaśnia
  • Stanowi ochronę przeciwsłoneczną
  • Utrwala opaleniznę

 

 

 

Fot.: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.recepta.pl%2Fartykuly%2Fmaslo-kakaowe-wlasciwosci-na-wlosy-o-ciala-na-twarz&psig=AOvVaw1C4r7ahLforLgaYzLfnnaj&ust=1596202862866000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCJDGoJuN9eoCFQAAAAAdAAAAABAD