Kakao to drobno sproszkowane owoce kakaowca stosowanych do produkcji czekolady czy słodkich napojów. Jednak ten produkt pozyskiwany z kory kakaowca wykazuje wiele właściwości dobroczynnych dla skóry.
W nasionach kakaowca znajduje się wiele cennych składników takich jak flawonoidy, wapń, żelazo, fosfor, witaminy A, E i z grupy B, kofeinę oraz 2 najważniejsze składniki jakimi są : tryptofan powodujący szczęście i wyciszający oraz fenyloetyloamina powodująca podekscytowanie.
Właściwości:
Kakao posiada właściwości tonizujące, przeciwutleniające oraz kojące co wiąże się z pobudzaniem metabolizmu komórkowego i regeneracji komórek. Zawarty w kakao tryptofan działa na skórę nawilżająco i dodaje blasku odwodnionej skórze. Kofeina zawarta w kakao działa antyoksydacyjnie a więc unieszkodliwia zły wpływ wolnych rodników co również powoduje spowolnienie procesów starzenia się skóry. Związki mineralne zawarte w kakao wykazują działanie odprężające. Dzięki temu znalazł zastosowanie w pielęgnacji zmęczonej, pozbawionej blasku skóry.
Działanie kakao na skórę:
- Natłuszcza, nawilża, chroni
- Wykazuje działanie antyalergiczne
- Wspomaga redukcję rozstępów
- Neutralizuje działanie wolnych rodników
- Wygładza
- Odżywia skórę
- Zmiękcza i uelastycznia
- Zapobiega utracie wody z organizmu
- Koi i rozjaśnia
- Stanowi ochronę przeciwsłoneczną
- Utrwala opaleniznę
o Autorze:
mgr Marta Wilkowska
kosmetolog
Ukończyła Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie na kierunku kosmetologia, specjalizacja kosmetologia bioestetyczna. Posiada doświadczenie zdobyte w salonach i klinikach kosmetologicznych na terenie Warszawy. Specjalizuje się głownie w zabiegach pięlęgnacyjnych i aparaturowych w obrębie twarzy i ciała. Stale pogłębia swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w licznych szkoleniach.