Trufle jako składnik wykorzystywany w kosmetykach | RosaMed Clinic

Trufla to grzyb uważany za jeden z najdroższych na świecie. Jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych o charakterystycznym zapachu i wyśmienitym smaku. Jego wysoka cena jest uwarunkowana niezwykle rzadkim występowaniem tego grzyba. Można go znaleźć głownie na południowych terenach Francji i północnych i środkowych Włoszech. Jest to również grzyb, który może występować tylko w formie naturalnej, nie da się go wyhodować sztucznie.

Właściwości:

Trufle zawierają niezliczoną ilość składników odżywczych takich jak:

  • Białko
  • Węglowodany
  • Sole mineralne
  • Witaminy
  • Aminokwasy takie jak: alanina, seryna czy glutamina
  • Fosfor, potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo czy krzem
  • Kwasy omega-3

Trufle wykazują działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Wykorzystywane są do leczenia schorzeń skóry i oczu. Przeciwdziałają negatywnemu działaniu wolnych rodników co wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu.

Zastosowanie w kosmetyce:

W kosmetyce stosuje się przede wszystkim białą odmianę trufli. Należy ona do kosmetyków luksusowych. Dzięki jej właściwościom znalazła zastosowanie w kosmetyce. Zawiera duże ilości: witamin z grupy B, D, C, kwasy omega -3 czy kwasy AHA. Kosmetyki zawierające białe trufle mają działanie regenerujące, odżywcze, przeciwzmarszczkowe, nawilżające, ujędrniające, łagodzące. Pozwalają na zachowanie młodego wyglądu skóry, nadają jej promienność i zdrowy wygląd. Dlatego chętnie jest stosowana w kosmetykach dla cery dojrzałej.

o Autorze:

mgr Marta Wilkowska

kosmetolog

Ukończyła Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie na kierunku kosmetologia, specjalizacja kosmetologia bioestetyczna. Posiada doświadczenie zdobyte w salonach i klinikach kosmetologicznych na terenie Warszawy. Specjalizuje się głownie w zabiegach pięlęgnacyjnych i aparaturowych w obrębie twarzy i ciała. Stale pogłębia swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w licznych szkoleniach.

Podobne posty