Trufla to grzyb uważany za jeden z najdroższych na świecie. Jeden z najbardziej luksusowych produktów spożywczych o charakterystycznym zapachu i wyśmienitym smaku. Jego wysoka cena jest uwarunkowana niezwykle rzadkim występowaniem tego grzyba. Można go znaleźć głownie na południowych terenach Francji i północnych i środkowych Włoszech. Jest to również grzyb, który może występować tylko w formie naturalnej, nie da się go wyhodować sztucznie.
Właściwości:
Trufle zawierają niezliczoną ilość składników odżywczych takich jak:
- Białko
- Węglowodany
- Sole mineralne
- Witaminy
- Aminokwasy takie jak: alanina, seryna czy glutamina
- Fosfor, potas, siarkę, wapń, magnez, żelazo czy krzem
- Kwasy omega-3
Trufle wykazują działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne. Wykorzystywane są do leczenia schorzeń skóry i oczu. Przeciwdziałają negatywnemu działaniu wolnych rodników co wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu.
Zastosowanie w kosmetyce:
W kosmetyce stosuje się przede wszystkim białą odmianę trufli. Należy ona do kosmetyków luksusowych. Dzięki jej właściwościom znalazła zastosowanie w kosmetyce. Zawiera duże ilości: witamin z grupy B, D, C, kwasy omega -3 czy kwasy AHA. Kosmetyki zawierające białe trufle mają działanie regenerujące, odżywcze, przeciwzmarszczkowe, nawilżające, ujędrniające, łagodzące. Pozwalają na zachowanie młodego wyglądu skóry, nadają jej promienność i zdrowy wygląd. Dlatego chętnie jest stosowana w kosmetykach dla cery dojrzałej.
o Autorze:
mgr Marta Wilkowska
kosmetolog
Ukończyła Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie na kierunku kosmetologia, specjalizacja kosmetologia bioestetyczna. Posiada doświadczenie zdobyte w salonach i klinikach kosmetologicznych na terenie Warszawy. Specjalizuje się głownie w zabiegach pięlęgnacyjnych i aparaturowych w obrębie twarzy i ciała. Stale pogłębia swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w licznych szkoleniach.