RosaMed Clinic

Węgiel aktywny w kosmetyce

Do tej pory głównie był stosowany w leczeniu dolegliwości żołądkowych. Jednak ma on wiele właściwości dzięki czemu znalazł zastosowanie również w kosmetyce.

Co to jest węgiel aktywny?

Jest pozyskiwany na dwa sposoby za pomocą wysokiej temperatury lub pary. Uzyskiwany za pomocą pary jest czystszy, w wyniku działania temperatury substancje lotne w węglu ulatniają się tworząc otwory przez które wchłaniają się toksyny, które chcemy usunąć z organizmu.

Jest to substancja, która ma zdolność do przyciągania zanieczyszczeń, toksyn oraz bakterii. Dzięki tym właściwościom działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Doskonale złuszcza, reguluje wydzielanie sebum, odświeża i rozjaśnia skórę.

Zastosowanie:

  • Skóra

Węgiel aktywny znalazł doskonałe zastosowanie w przypadku cery trądzikowej, zanieczyszczonej, z duża ilością zaskórników oraz przetłuszczającej się.

Pomimo tego jest również polecany przy cerze wrażliwej ponieważ nie ma skłonności do podrażniania i jest delikatny.

  • Włosy

węgiel aktywny to doskonały składnik dla osób borykających się z przetłuszczającymi się włosami oraz łupieżem. Dzięki oczyszczającym właściwościom pozwala na dogłębne oczyszczenie skóry głowy z brudu, łoju oraz łupieżu – wspomogą jego leczenie.

  • Zęby

Węgiel aktywny znalazł również zastosowanie w wybielaniu zębów. Dzięki absorbowaniu zanieczyszczeń doskonale oczyszcza zęby z osadu jaki pozostawia kawa, herbata czy czerwone wino nie uszkadzając przy tym szkliwa.