RosaMed Clinic

Jad węża w kosmetyce

Pod tą groźną nazwą, kryje się substancja niezwykle cenna w kosmetologii. W związku z działaniem imitującym działanie toksyny botulinowej stała się doskonałą alternatywą a do tego zupełnie bezinwazyjną i bezpieczną.

Co to jest jad węża?

Jad węża to nic innego jak trójpeptyd, występujący w jadzie węża Temple Viper zamieszkującego Malezje.  W przemyśle kosmetycznym używany jest jego syntetyczny zamiennik. W kosmetologii jest wykorzystywany ze względu na jego działanie przeciwzmarszczkowe przypominające efekt podania botoksu.

Działanie jadu węża

Ten syntetyczny trójpeptyd podobnie jak toksyna botulinowa powoduje wiązanie się z receptorami acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który odpowiada za skurcz mięśni. W związku z tym wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i wygładzające.

Efekty:

  • Spłycenie zmarszczek: na czole, wokół ust, kurzych łapek
  • Spłycenie bruzd: na policzkach, nosowo wargowych
  • Ujędrnia
  • Napina
  • Uelastycznia skórę

Jad węża najczęściej jest dodawany do kosmetyków przeznaczonych dla cery dojrzałej, z licznymi przebarwieniami. Często jest łączony z takimi składnikami jak kwas hialuronowy czy algi w związku z tym oprócz efektu liftingującego, powoduje rozjaśnienie skóry, odżywienie, nawilżenie i napięcie. Oprócz tego jad węża jest również dodawany do kosmetyków pod oczy, których efektem jest rozjaśnienie cieni, zmniejszenie opuchlizny pod oczami czy spłycenia zmarszczek.

Kosmetyki z tym niezwykłym składnikiem są polecane szczególnie dla osób, które obawiają się klasycznej toksyny botulinowej a próbują osiągnąć podobny efekt w sposób zupełnie bezinwazyjny.

 

Fot. https://0.allegroimg.com/original/129965/48d1bbef4b8da96256bdea8f00f0