RosaMed Clinic

Wpisy oznaczone ‘wypełniacze’

Smocza krew w kosmetyce

Co to jest smocza krew? Smocza krew to żywica z drzewa Croton lechri – występującego w Ameryce Południowej głównie w Peru, Brazylii czy Ekwadorze. Charakterystyczną cechą drzewa jest szara kora, z której po nacięciu wycieka gęsta czerwona zabarwiona ciecz. W związku z tą cechą zyskał miało Smoczej krwi – niezwykle cenny składnikiem o szerokiej gamie…

Czytaj więcej

Właściwości śluzu ślimaka na skórę

Od kilku lat kosmetyki ze śluzem ślimaka cieszą się niezwykła popularnością. Dzieje się to za sprawą doskonałych właściwości pielęgnacyjnych składnika. Ze względu na szerokie działanie stosowany jest na wiele problemów skórnych. Pozyskiwanie śluzu ślimaka Śluz wykorzystywany do kosmetyków pozyskiwany jest od specjalnie wyhodowanych ślimaków afrykańskich, charakteryzują się dużym rozmiarem oraz posiadaniem odnóży produkującym dwa rodzaje…

Czytaj więcej

Częstotliwość wykonywania złuszczania

Częstotliowość złuszczania: Naturalny proces złuszczania skóry przebiega zazwyczaj około 28 dni. Jednak nie zawsze jest to proces wystarczający. Często zmagamy się z wieloma defektami skórnymi, z którymi naturalne procesy złuszczania nie są wystarczające i trzeba wspomóc się dodatkowy środami i zabiegami złuszczającymi. W zależności od rodzaju skóry oraz problemów skórnych częstotliowść oraz dobór złuszczania jest…

Czytaj więcej

Złuszczanie skóry w gabinecie kosmetologa

Cz. 1 Po wakacyjnym słońcu oprócz pięknej opalenizny, dawki witaminy D i poprawie samopoczucia zdarza się, że nasza skóra pod wpływem promieniowania UV wysusza się, pojawiają się przebarwienia a zmarszczki stają się bardziej widoczne. W takim wypadku aby przywrócić skórze prawidłową kondycje zalecane jest złuszczanie naskórka. Pomimo tego iż dzieje się to w sposób naturalnyco…

Czytaj więcej

Złuszczanie skóry domowymi sposobami

Złuszczanie naskórka to naturalny proces przebiegający co 28 dni. Jednak w wielu przypadkach tak rzadkie złuszczanie nie jest wystarczające. Wielu z nas zmaga się z wieloma schorzeniami skórnymi, które wymagają częstszego złuszczania. Peelingi pozwalają na oczyszczenie skóry, wygładzenie, usunięcie warstwy rogowej naskórka, rozjaśnieniu przebarwień czy spłyceniu zmarszczek. W zależności od rodzaju peelingu możemy uzyskać odpowiednie…

Czytaj więcej

Retinol – zastosowanie w kosmetyce

Retinol to bardzo popularny i ceniony składnik wielu preparatów kosmetycznych. Jest to zasługą jego niebywałej skuteczności i zastosowaniu w wielu dolegliwościach skórnych. Co to jest? Retinol jest to pochodna witaminy A. Występuje naturalnie w skórze właściwej gdzie pełni funkcje stymulujące fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. Dodatkowo zabezpiecza przed enzymami odpowiadającymi za degradacje kolagenu, dzięki…

Czytaj więcej

Kwas cytrynowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwasek cytrynowy to niezwykle popularna substancja w przemyśle spożywczym natomiast znalazł on również zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie. Czy wiecie jakie ma właściwości wpływające na kondycję skóry? Co to jest? Kwas cytrynowy należy do alfa-hydroksykwasów . Występuje naturalnie w cytrusach ale równe można go znaleźć w kiwi, truskawkach czy czarnych porzeczkach. Właściwości kwasu  cytrynowego: Zabezpiecza…

Czytaj więcej

Kwas jabłkowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwasy w kosmetyce cieszą się dużą popularnością. Dzięki ich szerokiemu zastosowaniu i doskonałych efektach zabiegowych są chętnie używane zarówno w warunkach domowych jak również w profesjonalnych zabiegach w gabinetach kosmetycznych. A czy słyszeliście o zastosowaniu kwasu jabłkowego? To jeden z najmniej popularnych alfa-hydroksykwasów? Czy to oznacza, że nie jest skuteczny? Czy nie wykazuję właściwości dobroczynnych…

Czytaj więcej

Kwas azelainowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwas azelainowy to jeden z popularniejszych kwasów stosowanych nie tylko w gabinetach kosmetologicznych ale również w kosmetykach do codziennej pielęgnacji dostępnych w drogeriach. Dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w pielęgnacji cery problematycznej, z licznymi przebarwieniami, ze skłonnością do rumienia czy wrażliwą. Co to jest kwas azelainowy? To kwas należący do związków dikarboksylowych. Naturalnie występuje…

Czytaj więcej

Kwas ferulowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwas ferulowy, dzięki swoim właściwościom odmładzającym i rozjaśniającym znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii. Jest coraz częściej stosowany w kosmetykach do pielęgnacji oraz w profesjonalnych zabiegach kosmetologicznych. Co to jest? Kwas ferulowy to pochodna kwasy cynamonowego. Naturalnie jest wyodrębniany z owsa, pszenicy, żyta i kukurydzy. Właściwości kwasu ferulowego: Posiada właściwości przeciwutleniające a więc zapobiega złemu wpływowi…

Czytaj więcej