RosaMed Clinic

Kwas jabłkowy – zastosowanie w kosmetyce

Kwasy w kosmetyce cieszą się dużą popularnością. Dzięki ich szerokiemu zastosowaniu i doskonałych efektach zabiegowych są chętnie używane zarówno w warunkach domowych jak również w profesjonalnych zabiegach w gabinetach kosmetycznych. A czy słyszeliście o zastosowaniu kwasu jabłkowego? To jeden z najmniej popularnych alfa-hydroksykwasów? Czy to oznacza, że nie jest skuteczny? Czy nie wykazuję właściwości dobroczynnych dla skóry?

Co to jest?

Kwas jabłkowy należy do alfa-hydrokwykwasów. Naturalnie występuję w owocach np. jabłkach czy winogronach, głównie tych niedojrzałych. Jest on stosowany w kosmetyce, natomiast jest to kwas, który jest mniej popularny niż pozostałe kwasy AHA.

Jakie są właściwości

Kwas jabłkowy znalazł głównie zastosowanie w peelingach, szamponach czy tonikach.
Jego głównymi właściwościami wpływającymi na stan skóry są:

  • rozjaśnianie i wygładzanie skóry
  • hamowanie nadmiernego rogowacenia naskórka
  • nawilża oraz zmiękcza skórę
  • zapobiega tworzeniu się zaskórników
  • wykazuje działanie regeneracyjne
  • posiada działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • stosowany w profilaktyce przeciwstarzeniowej

Zastosowanie kwasu mlekowego w odpowiednich stężeniach:

  • 3-5% kwasu jabłkowego posiada działanie bakteriobójcze, hamuje proces nadmiernego rogowacenia naskórka, działa rozjaśniająco i nawilża skórę
  • 10-15% kwasu jabłkowego zmiękcza zrogowacenia na stopach
  • 12-15% stosowany w peelingach - działanie oczyszczające i wygładzające skórę

Kwas mlekowy znalazł zastosowanie głównie w tonikach, kremach, żelach, szamponach czy peelingach.