RosaMed Clinic

Dieta a wypadanie włosów

Gęste, lśniące i zadbane włosy to marzenie każdego człowieka. Jednak zdarzają się sytuację w których naturalny cykl włosa zostaje zaburzony i dochodzi do nadmiernego wypadania włosów.

Przyczyn wypadania włosów jest wiele. Należą do nich głownie zmiany hormonalne, choroby, niedobory witaminowe, nieprawidłowa pielęgnacja, stres czy nieprawidłowa dieta.

Dieta a wypadanie włosów

Niskokaloryczna dieta odchudzająca, stosowana na własną rękę to jedna z głównych przyczyn nadmiernego wypadania włosów spowodowanych przez nieprawidłowe odżywianie się. Dieta uboga w białko, z małą ilością warzyw i owoców bogatych witaminy i minerały, doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie.

Witaminy:

  • Niedobór witaminy A powoduje, że włosy stają się suche, łamliwe i wypadają
  • Niedobór witamin z grupy B – włosy są osłabione, wypadają, przetłuszczają się
  • Niedobór witaminy E – powoduje, że włosy matowieją oraz osłabiają się
  • Niedobór witaminy H – biotyny – powoduje nadmierne wypadanie włosów, nasilenie łojotoku
  • Niedobór witaminy D – zakłóca cykl wzrostu włosów, powoduje przerzedzenie fryzury orz wzmożone wypadanie

Dieta:

  • Niedobór białka w diecie – głównym budulcem włosów jest białko, w związku z tym jego niedobór powoduje osłabienie włosów i ich utraty
  • Niedobór żelaza – przyspiesza przejście włosów z fazy wzrostu do fazy spoczynku, zahamowuje porost nowych włosów, włosy matowieją, kruszą się i są bardziej zniszczone
  • Zaburzenia jedzenia – anoreksja i bulimia – niedobór żywności powoduje niedostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych co wiąże się z wypadaniem włosów

Podstawowe zalecenia:

Aby wzmocnić włosy niezbędne jest wprowadzenie do diety kluczowych produktów a ograniczenie tych, które mają niekorzystny wpływ na cebulki włosa. Należy:

  • spożywać duża ilość owoców oraz warzyw, szczególnie tych zielonych.
  • Spożywać pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż
  • Spożywać duże ilości tłustych ryb morskich bogatych w kwasy omega-3
  • Spożywać produkty bogate w białko
  • Spożywać wołowinę min. 2x w tygodniu – doskonałe źródło białka, żelaza i cynku
  • Spożywać zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy
  • Unikać słonych przekąsek zastąpić je orzechami i nasionami
  • Unikać produktów z dużą ilością cukru, biały cukier zastąpić naturalnymi słodzikami
  • Ograniczyć picie kawy i mocnej czarnej herbaty

 

 

 

 

 

 

 

Fot.: https://www.skyclinic.pl/wp-content/uploads/2021/02/dieta-i-volosy-kak-pravilno-pitatsya-2.jpg