Lato w pełni. To okres występowania wysokich temperatur powietrza.
Kiedy pogoda nam dokucza czujemy osłabienie i zmęczenie, zwania metabolizm, następuje znaczna utrata wody. Ważne aby w te dni dostarczyć organizmowi właściwe produkty, które nie będą dodatkowo obciążać organizmu, wspomogą i ochronią narządy przed przegrzaniem.
Co jeść w upalne dni?
- Owoce i warzywa
Dieta latem powinna zawierać składniki zapewniające wewnętrzną ochronę przed UV. Powinny to być produkty bogate w antyoksydanty (witaminy A, C i E).
Witamina A bierze udział w syntezie melaniny i włókien kolagenowych, dzięki czemu doskonale wpływa na stan skóry. Źródło to np. marchew, morele, brzoskwinie, nektarynki, brokuł, sałaty.
Witamina C wspomaga układ krążenia, bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników wspomaga odporność. Źródło to m.in. pomidory, natka pietruszki, czerwona papryka.
Witamina E – witamina młodości, silny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki, odpowiedzialne min. za starzenie się. Dodatkiem do surówki czy sałatki będzie olej np. rzepakowy czy oliwa z oliwek lub orzechy – źródła dobrych tłuszczy i witaminy E.
Te składniki można znaleźć w wielu owocach i warzywach i to na nich powinna się opierać letnia dieta. Występują głównie w żółtych, pomarańczowych i zielonych odmianach.
Sałata, ogórki, rzodkiewki, brokuły, cukinia, szparagi, seler naciowy, jabłka, truskawki, arbuzy, melon, pomarańcze, grapefruity, cytryny, limonki, pomidory to owoce i warzywa, które zawierają duże ilości wody. Oprócz gaszenia pragnienia, zawierają elektrolity oraz witaminy. Można z nich zrobić pożywne smoothie, soki, sałatki czy chłodniki.
Czego unikać?
- Jedzenie typu fast food oraz słone przekąski.
Tego typu posiłki zawierają duże ilości soli, która powoduję zatrzymywanie się wody w organizmie. Dodatkowo są ciężkostrawne, obciążają układ pokarmowy a ich wydalenie wymaga dużej energii.
- Słodycze
Są to węglowodany proste. Wymagają dużej energii do spalenia. Co powoduje podnoszenie temperatury ciała( czego chcemy uniknąć). Dodatkowo jest to krótkotrwały zastrzyk energetyczny, po którym szybko następuję osłabienie. Pokarmy te bogate w cukry mocno obciążają pracę nerek i mogą prowadzić do odwodnienia.
- Lody!
Zadziwiające ale ze względu na ich niską temperaturę powodują wywołanie mechanizmu ocieplenia organizmu, który zapobiega wyziębieniu. Dodatkowo często są przyczyną anginy czy bólu gardła.
Jeśli decydujemy się na lody wybierajmy sorbety – na bazie owoców i wody, które schłodzą i nawodnią organizm, gdyż te na bazie śmietany dodatkowo obciążają organizm.
- Mięso
Jest ciężkostrawne. Duża ilość białka zwierzęcego powoduję przyspieszanie metabolizmu, wymaga dużo energii do spalenia i podnosi temperaturę ciała. Jeśli decydujemy się na posiłki na bazie mięsa, wybierzmy te gotowane lub uduszone.
- Pikantne potrawy, przyprawy
Powodują podnoszenie temperatury ciała, przyspieszają metabolizm, nasilają potliwość. W związku z czym przyczyniają się do nadmiernej utraty wody i mogą prowadzić do odwodnienia. Dodatkowo ostre posiłki obciążają żołądek.
o Autorze:
mgr Marta Wilkowska
kosmetolog
Ukończyła Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie na kierunku kosmetologia, specjalizacja kosmetologia bioestetyczna. Posiada doświadczenie zdobyte w salonach i klinikach kosmetologicznych na terenie Warszawy. Specjalizuje się głownie w zabiegach pięlęgnacyjnych i aparaturowych w obrębie twarzy i ciała. Stale pogłębia swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w licznych szkoleniach.